3.1 Αφηρημένες Κλάσεις και Μέθοδοι στην Java

Η αφαίρεση δεδομένων (data abstraction) είναι η διαδικασία της απόκρυψης ορισμένων λεπτομερειών και της παρουσίασης μόνο των ουσιώδων πληροφοριών στον χρήστη. Η αφαίρεση μπορεί να επιτευχθεί είτε με αφηρημένες κλάσεις (abstract classes) είτε με διεπαφές (interfaces).

Οι αφηρημένες κλάσεις στην προγραμματισμό αναφέρονται σε κλάσεις που δεν μπορούν να αντιγραφούν απευθείας για τη δημιουργία αντικειμένων. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιούνται ως βάση για άλλες κλάσεις που επεκτείνουν την αφηρημένη κλάση και υλοποιούν τις μη υλοποιημένες (abstract) μεθόδους της. Οι αφηρημένες μεθόδοι είναι μεθόδοι που δεν έχουν σώμα, ορίζονται στην αφηρημένη κλάση και υλοποιούνται από τις κλάσεις που επεκτείνουν την αφηρημένη κλάση.

Αντίθετα, οι διεπαφές είναι συλλογές από μεθόδους χωρίς σώμα, που περιγράφουν τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν οι κλάσεις που τις υλοποιούν. Οι κλάσεις που υλοποιούν μια διεπαφή πρέπει να υλοποιήσουν όλες τις μεθόδους που ορίζονται στη διεπαφή.

Συνολικά, οι αφηρημένες κλάσεις και οι διεπαφές αποτελούν μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση δεδομένων στην Java. Οι αφηρημένες κλάσεις χρησιμοποιούνται για να ορίσουν ένα κοινό σύνολο λειτουργιών ή ιδιοτήτων για διάφορες κλάσεις, ενώ οι διεπαφές χρησιμοποιούνται για να ορίσουν ένα συγκεκριμένο σύνολο μεθόδων που πρέπει να υλοποιηθούν από μια κλάση.

Η επιλογή μεταξύ αφηρημένων κλάσεων και διεπαφών εξαρτάται από τη συγκεκριμένη πρόκληση που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Εάν θέλουμε να καθορίσουμε ένα κοινό σύνολο λειτουργιών για διάφορες κλάσεις, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αφηρημένες κλάσεις. Από την άλλη πλευρά, εάν θέλουμε να καθορίσουμε ένα συγκεκριμένο σετ λειτουργιών που πρέπει να υλοποιηθούν από μια κλάση, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια διεπαφή.

Συνολικά, η αφαίρεση δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, και οι αφηρημένες κλάσεις και διεπαφές αποτελούν δύο ισχυρά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να επιτευχθεί η αφαίρεση δεδομένων στην Java. Η χρήση αυτών των εργαλείων βοηθά στη δημιουργία ευέλικτων και επαναχρησιμοποιήσιμων κλάσεων, καθώς και στην απλοποίηση του κώδικα.

Επιπλέον, οι αφηρημένες κλάσεις και οι διεπαφές βοηθούν στη διατήρηση μιας καλής πρακτικής στον κώδικα, διότι περιορίζουν την πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες ή δεδομένα μόνο σε εκείνες τις κλάσεις που τις χρειάζονται.

Σε γενικές γραμμές, η αφαίρεση δεδομένων είναι ένας σημαντικός σχεδιαστικός στόχος στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό και η χρήση αφηρημένων κλάσεων και διεπαφών είναι ένας καλός τρόπος για να τον επιτύχουμε.

Το “abstract” είναι ένας μη προσπελάσιμος (non-access) τροποποιητής που χρησιμοποιείται για κλάσεις και μεθόδους στην Java.

Μια αφηρημένη κλάση (abstract class) είναι μια περιορισμένη κλάση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αντικειμένων απευθείας. Για να έχουμε πρόσβαση σε μια αφηρημένη κλάση, πρέπει να την κληρονομήσουμε από μια άλλη κλάση. Μια αφηρημένη κλάση μπορεί να περιέχει τόσο αφηρημένες όσο και κανονικές μεθόδους.

Αφηρημένες μεθόδοι είναι μεθόδοι που δηλώνονται στην αφηρημένη κλάση χωρίς να περιέχουν υλοποίηση (σώμα μεθόδου). Οι υποκλάσεις που κληρονομούν την αφηρημένη κλάση πρέπει να υλοποιήσουν τις αφηρημένες μεθόδους που ορίζονται σε αυτήν.

[adinserter block=”2″]

Μια αφηρημένη μέθοδος (abstract method) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μια αφηρημένη κλάση, και δεν έχει σώμα. Το σώμα της αφηρημένης μεθόδου προσφέρεται από την υποκλάση (που την κληρονομεί). Μια αφηρημένη κλάση μπορεί να περιέχει μια ή περισσότερες αφηρημένες μεθόδους, καθώς και κανονικές μεθόδους.

Ο σκοπός της χρήσης αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων είναι να δημιουργήσουμε ένα κοινό interface (διεπαφή) που οι υποκλάσεις θα υλοποιήσουν, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσουμε τη χρήση των αντικειμένων στις κλάσεις που έχουν την ίδια λειτουργικότητα. Οι αφηρημένες κλάσεις και μέθοδοι είναι ένας τρόπος για να επιτύχουμε την αφαίρεση δεδομένων και την αφαίρεση λειτουργιών από τις υποκλάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι κλάσεις που χρησιμοποιούν τις αφηρημένες κλάσεις και μέθοδους θα περιορίζονται στη χρήση μόνο των απαραίτητων λειτουργιών, και θα είναι ευκολότερο να διαχειριστούμε και να επιδιορθώσουμε τον κώδικα στο μέλλον.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αφηρημένες κλάσεις και μέθοδους σε κάθε περίπτωση. Η χρήση τους εξαρτάται από την ανάγκη για αφαίρεση δεδομένων και λειτουργιών σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων μπορεί να καταστήσει τον κώδικα πιο δύσκολο στην κατανόηση και στη συντήρηση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να βελτιώσει την ευκολία και την αξιοπιστία του κώδικα. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να γίνεται σωστή αξιολόγηση της ανάγκης για αφαίρεση δεδομένων και λειτουργιών πριν χρησιμοποιήσουμε αφηρημένες κλάσεις και μεθόδους.

Συνολικά, οι αφηρημένες κλάσεις και μέθοδοι είναι ένα ισχυρό εργαλείο στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό της Java για τη δημιουργία ευέλικτων, επαναχρησιμοποιήσιμων και εύκολα συντηρήσιμων κλάσεων και μεθόδων. Η σωστή χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη δομή του κώδικα και την απόδοση του προγράμματος, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο σφαλμάτων και ασφαλείας στο πρόγραμμα.

Ένα απλό παράδειγμα αφηρημένης κλάσης στην Java είναι η κλάση Shape (σχήμα). Η κλάση αυτή δεν μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα, αλλά μπορεί να κληρονομηθεί από άλλες κλάσεις που αναπαριστούν συγκεκριμένα σχήματα όπως κύκλοι, τρίγωνα, ορθογώνια κ.λπ.

Η κλάση Shape μπορεί να έχει μια αφηρημένη μέθοδο που υπολογίζει την περίμετρο του σχήματος:

abstract class Shape {
   // Αφηρημένη μέθοδος για τον υπολογισμό της περιμέτρου
   abstract double getPerimeter();
}

Ο κώδικας δημιουργεί μια αφηρημένη κλάση με το όνομα “Shape”. Η κλάση αυτή περιέχει μια αφηρημένη μέθοδο με το όνομα “getPerimeter()”. Η μέθοδος αυτή δεν έχει υλοποιηθεί στην ίδια την κλάση “Shape”, αλλά αναμένεται να υλοποιηθεί από τις υποκλάσεις που θα κληρονομήσουν την κλάση “Shape”. Η μέθοδος “getPerimeter()” έχει ως επιστρεφόμενο τύπο τον αριθμό κινητής υποδιαστολής (double) και δεν περιέχει υλοποίηση εδώ.

Συνολικά, ο κώδικας ορίζει ένα πλαίσιο για την κλάση “Shape” και καθορίζει ότι οποιαδήποτε υποκλάση της “Shape” πρέπει να υλοποιήσει τη μέθοδο “getPerimeter()”. Ο σκοπός αυτού του κώδικα είναι να δημιουργήσει μια αφηρημένη κλάση “Shape” που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για την αναπαράσταση γεωμετρικών σχημάτων, όπως τρίγωνα, τετράγωνα κλπ., όπου κάθε σχήμα θα υλοποιεί τη μέθοδο “getPerimeter()” με τον δικό του τρόπο υπολογισμού της περιμέτρου.

Οι υποκλάσεις της κλάσης Shape θα πρέπει να υλοποιήσουν τη μέθοδο getPerimeter() σύμφωνα με τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου σχήματος, όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα για τον κύκλο:

class Circle extends Shape {
   private double radius; // Ο ακτίνας του κύκλου

   Circle(double radius) {
      this.radius = radius;
   }

   double getPerimeter() {
      return 2 * Math.PI * radius; // Υπολογίζει την περίμετρο του κύκλου
   }
}

Ο παραπάνω κώδικας ορίζει μια υποκλάση με το όνομα “Circle” που επεκτείνει μια γονική κλάση με το όνομα “Shape”. Η υποκλάση “Circle” αναπαριστά έναν κύκλο.

Στο εσωτερικό της κλάσης “Circle” ορίζεται μια ιδιωτική μεταβλητή με το όνομα “radius” που αντιπροσωπεύει την ακτίνα του κύκλου.

Υπάρχει ένας constructor (κατασκευαστής) με έναν παράμετρο που δέχεται την ακτίνα του κύκλου και αναθέτει την τιμή της ακτίνας που παρέχεται στην ιδιωτική μεταβλητή “radius”.

Τέλος, υπάρχει μια μέθοδος με το όνομα “getPerimeter” που επιστρέφει την περίμετρο του κύκλου. Η περίμετρος υπολογίζεται με τον τύπο “2 * π * ακτίνα”, όπου “π” είναι η μαθηματική σταθερά περίπου ίση με 3.14159.

Συνολικά, ο κώδικας ορίζει έναν κύκλο και παρέχει μια μέθοδο για τον υπολογισμό της περιμέτρου του κύκλου.

[adinserter block=”3″]

Στη συνέχεια, μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα από τις υποκλάσεις της κλάσης Shape και να καλέσουμε την getPerimeter() για κάθε αντικείμενο:

Shape circle = new Circle(5);
double circlePerimeter = circle.getPerimeter(); // περίμετρος κύκλου με ακτίνα 5

Στο παραπάνω παράδειγμα, δημιουργούμε ένα αντικείμενο τύπου Circle με ακτίνα 5 και αναθέτουμε στη μεταβλητή circle του τύπου Shape. Στη συνέχεια, καλούμε την getPerimeter() για το αντικείμενο circle και αποθηκεύουμε το αποτέλεσμα στη μεταβλητή circlePerimeter.

Με αυτόν τον τρόπο, η χρήση αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία πιο γενικών κλάσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερα είδη σχημάτων, χωρίς την ανάγκη για δημιουργία ξεχωριστών κλάσεων για κάθε σχήμα. Επιπλέον, ο κώδικας μπορεί να γίνει πιο συντηρήσιμος και επαναχρησιμοποιήσιμος, καθώς η υλοποίηση των μεθόδων που υπολογίζουν τις περιμέτρους των σχημάτων μπορεί να γίνει σε μια κοινή αφηρημένη κλάση.

Στη συνέχεια, αν προστεθεί μια νέα υποκλάση στην κλάση Shape για ένα νέο σχήμα, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η μέθοδος getPerimeter() θα υπάρχει για το νέο σχήμα χωρίς την ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος κώδικα. Αυτό επιτρέπει την προσθήκη νέων σχημάτων με μικρότερο κίνδυνο σφάλματος και μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό του κώδικα.

Συνολικά, οι αφηρημένες κλάσεις και μέθοδοι είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία ευέλικτων, επαναχρησιμοποιήσιμων και εύκολα συντηρήσιμων κλάσεων και μεθόδων στην Java. Η σωστή χρήση τους μπορεί να βελτιώσει τη δομή του κώδικα και την απόδοση του προγράμματος, ενώ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σφαλμάτων και την πολυπλοκότητα του κώδικα.

Επιπλέον, οι αφηρημένες κλάσεις και μέθοδοι είναι ένα σημαντικό μέρος της αντικειμενοστραφούς προγραμματιστικής προσέγγισης, η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι ο κώδικας θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και όχι απλά τη συμπεριφορά του προγράμματος. Με άλλα λόγια, ο κώδικας θα πρέπει να αντανακλά τις δομές και τα αντικείμενα που αναπαριστά, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων δεν είναι πάντα απαραίτητη ή καλή για κάθε πρόβλημα. Απαιτείται κρίση και προσαρμογή στο κάθε πρόβλημα και στον σκοπό που έχει ο κώδικας. Ωστόσο, η κατανόηση της έννοιας της αφαίρεσης και της χρήσης αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων είναι σημαντική για τους προγραμματιστές Java που θέλουν να γράψουν επαναχρησιμοποιήσιμο και ευέλικτο κώδικα. Η αφαίρεση είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία ευανάγνωστου και εύκολα συντηρήσιμου κώδικα, καθώς μειώνει την πολυπλοκότητα και τον κίνδυνο σφαλμάτων.

Συνολικά, η χρήση αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων στην Java είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη δημιουργία ευέλικτου, επαναχρησιμοποιήσιμου και συντηρήσιμου κώδικα. Η χρήση αφαιρετικών κλάσεων και μεθόδων μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν κώδικα που αντανακλά τη δομή της πραγματικότητας και μειώνει τον κίνδυνο σφαλμάτων και την πολυπλοκότητα του κώδικα.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα που σχετίζονται με τη χρήση αφηρημένων κλάσεων και μεθόδων είναι το σφάλμα “Cannot instantiate the type”. Αυτό το σφάλμα εμφανίζεται όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα αντικείμενο από μια αφηρημένη κλάση, που είναι αδύνατο να γίνει, καθώς οι αφηρημένες κλάσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν αντικείμενα απευθείας.

Για παράδειγμα, αν έχουμε την αφηρημένη κλάση Animal:

public abstract class Animal {
  public abstract void makeSound();
}

και προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο από αυτή την κλάση:

Animal myAnimal = new Animal(); // Cannot instantiate the type Animal

θα πάρουμε το παραπάνω σφάλμα “Cannot instantiate the type Animal”, καθώς η κλάση Animal είναι αφηρημένη και δεν μπορεί να δημιουργήσει αντικείμενα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο από μια υποκλάση της κλάσης Animal.

14 Ιουνίου, 2023
top
error: Content is protected !!
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων