Τα αλφαριθμητικά (strings) στη γλώσσα C# αναφέρονται σε μια ακολουθία χαρακτήρων που χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση κειμένου. Στην C#, τα αλφαριθμητικά είναι αντικείμενα του τύπου string και μπορούν να περικλείονται σε μονά ή διπλά εισαγωγικά.
Τα αλφαριθμητικά στην C# είναι αμετάβλητα (immutable), πράγμα που σημαίνει ότι μια φορά που δημιουργηθούν, δεν μπορούν να αλλάξουν το περιεχόμενό τους. Ωστόσο, μπορούμε να εκτελέσουμε πολλές λειτουργίες πάνω σε αυτά, όπως συνένωση (concatenation), αναζήτηση, αντικατάσταση, διαίρεση κ.λπ., προκειμένου να εξάγουμε και να επεξεργαζόμαστε το περιεχόμενό τους.
Παρακάτω παρουσιάζεται ένα παράδειγμα δήλωσης αλφαριθμητικής μεταβλητής:
string myString = "Hello, World!";
Στο παραπάνω παράδειγμα, δηλώνουμε μια μεταβλητή με το όνομα myString
, η οποία περιέχει το αλφαριθμητικό “Hello, World!”. Το αλφαριθμητικό περικλείεται με διπλά εισαγωγικά, δηλαδή μεταξύ των διπλών εισαγωγικών.
Ένα αλφαριθμητικό στη γλώσσα C# είναι πραγματικά ένα αντικείμενο (object) που περιέχει ιδιότητες (properties) και μεθόδους (methods) που μπορούν να εκτελέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες πάνω σε αλφαριθμητικά. Για παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε το μήκος ενός αλφαριθμητικού με την ιδιότητα (property) Length:
using System; class Program { static void Main() { // Δημιουργία μιας μεταβλητής τύπου string και αρχικοποίησή της με την τιμή "Hello, World!" string myString = "Hello, World!"; // Αποθήκευση του μήκους του string στη μεταβλητή length int length = myString.Length; // Εκτύπωση του μηνύματος με το μήκος του string Console.WriteLine("The length of the string is: " + length); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# κάνει τα εξής:
- Ορίζει μια κλάση με όνομα “Program”.
- Ορίζει μια στατική μέθοδο με όνομα “Main”, η οποία είναι η είσοδος του προγράμματος.
- Εντός της μεθόδου “Main” γίνονται τα εξής:
- Δημιουργείται μια μεταβλητή τύπου string με όνομα “myString” και αρχική τιμή “Hello, World!”.
- Δημιουργείται μια μεταβλητή τύπου int με όνομα “length” και τιμή ίση με το μήκος του string “myString”.
- Εκτυπώνεται το μήνυμα “The length of the string is: ” ακολουθούμενο από την τιμή της μεταβλητής “length”.
Συνολικά, ο κώδικας εκτυπώνει το μήνυμα “The length of the string is: ” ακολουθούμενο από το μήκος του string “Hello, World!”, δηλαδή τον αριθμό 13.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αλφαριθμητικών διαθέσιμες, όπως οι μέθοδοι ToUpper() και ToLower(), που επιστρέφουν ένα αντίγραφο του αλφαριθμητικού μετατραπέζισμένο σε κεφαλαία ή πεζά γράμματα:
using System; class Program { static void Main() { // Δημιουργία μιας μεταβλητής string με την τιμή "Hello, World!" string myString = "Hello, World!"; // Μετατροπή του myString σε κεφαλαία γράμματα και αποθήκευση του αποτελέσματος στη μεταβλητή upperCase string upperCase = myString.ToUpper(); // Μετατροπή του myString σε πεζά γράμματα και αποθήκευση του αποτελέσματος στη μεταβλητή lowerCase string lowerCase = myString.ToLower(); // Εκτύπωση του αρχικού string με χρήση του τελεστή συνένωσης (+) Console.WriteLine("Original string: " + myString); // Εκτύπωση του μεταβλητής upperCase Console.WriteLine("Uppercase string: " + upperCase); // Εκτύπωση του μεταβλητής lowerCase Console.WriteLine("Lowercase string: " + lowerCase); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί τις ακόλουθες ενέργειες:
- Δημιουργεί μια μεταβλητή
myString
τύπουstring
με την τιμή “Hello, World!”. - Με τη χρήση της μεθόδου
ToUpper()
, μετατρέπει το περιεχόμενο της μεταβλητήςmyString
σε κεφαλαία γράμματα και αποθηκεύει το αποτέλεσμα στη μεταβλητήupperCase
. - Με τη χρήση της μεθόδου
ToLower()
, μετατρέπει το περιεχόμενο της μεταβλητήςmyString
σε πεζά γράμματα και αποθηκεύει το αποτέλεσμα στη μεταβλητήlowerCase
. - Εκτυπώνει το αρχικό string
myString
στην οθόνη. - Εκτυπώνει το μεταβλητή
upperCase
, που περιέχει την ίδια συμβολοσειρά με κεφαλαία γράμματα. - Εκτυπώνει το μεταβλητή
lowerCase
, που περιέχει την ίδια συμβολοσειρά με πεζά γράμματα.
Έτσι, ο κώδικας εκτυπώνει τρεις γραμμές στην οθόνη:
Original string: Hello, World! Uppercase string: HELLO, WORLD! Lowercase string: hello, world!
Συνολικά, ο κώδικας πραγματοποιεί μετατροπές μεταξύ κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων για μια συμβολοσειρά και εκτυπώνει τα αποτελέσματα στην οθόνη.
[adinserter block=”2″]
Η συνένωση αλφαριθμητικών (String Concatenation) γίνεται χρησιμοποιώντας τον τελεστή + μεταξύ δύο αλφαριθμητικών για να τα συνδυάσουμε:
using System; class Program { static void Main() { // Ορισμός μεταβλητής για το όνομα string firstName = "John"; // Ορισμός μεταβλητής για το επώνυμο string lastName = "Doe"; // Συνένωση του ονόματος και του επωνύμου σε μία μεταβλητή string fullName = firstName + " " + lastName; // Εκτύπωση του πλήρους ονόματος Console.WriteLine("Full Name: " + fullName); } }
Ο παραδοθείς κώδικας στη γλώσσα C# πραγματοποιεί τις εξής ενέργειες:
- Ορίζει δύο μεταβλητές τύπου string με ονόματα
firstName
καιlastName
και τους αναθέτει τις τιμές “John” και “Doe” αντίστοιχα. - Ορίζει μια τρίτη μεταβλητή τύπου string με όνομα
fullName
και την αρχικοποιεί με τη συνένωση τωνfirstName
, κενού διαστήματος (” “) καιlastName
. - Χρησιμοποιεί την μέθοδο
Console.WriteLine
για να εκτυπώσει τη φράση “Full Name: ” ακολουθούμενη από την τιμή της μεταβλητήςfullName
.
Έτσι, ο κώδικας εκτυπώνει τη φράση “Full Name: John Doe”, όπου το “John Doe” αναφέρεται στο πλήρες όνομα του προσώπου που αποτελείται από το όνομα “John” και το επώνυμο “Doe”.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο string.Concat()
για να συνδυάσετε δύο αλφαριθμητικά:
using System; class Program { static void Main() { // Ορισμός μεταβλητών για το πρώτο όνομα και το επώνυμο string firstName = "John"; string lastName = "Doe"; // Συνένωση του πρώτου ονόματος και του επωνύμου string fullName = string.Concat(firstName, " ", lastName); // Εκτύπωση του πλήρους ονόματος Console.WriteLine("Full Name: " + fullName); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί τις εξής ενέργειες:
- Ορίζει μια κλάση με όνομα “Program”.
- Ορίζει μια στατική μέθοδο με όνομα “Main”, η οποία είναι η είσοδος του προγράμματος.
- Μέσα στη μέθοδο “Main” γίνεται το ακόλουθο:
- Δημιουργείται μια μεταβλητή “firstName” με την τιμή “John” και μια μεταβλητή “lastName” με την τιμή “Doe”.
- Χρησιμοποιείται η μέθοδος “string.Concat” για να συνενωθούν τα πρώτο όνομα και το επώνυμο, μετατρέποντας τα σε μια μεταβλητή “fullName”.
- Χρησιμοποιείται η μέθοδος “Console.WriteLine” για να εκτυπωθεί στην οθόνη το κείμενο “Full Name: ” ακολουθούμενο από την τιμή της μεταβλητής “fullName”.
Συνολικά, ο κώδικας εκτυπώνει το πλήρες όνομα, συνδυάζοντας το πρώτο όνομα “John” και το επώνυμο “Doe”, και το εμφανίζει στην οθόνη ως “Full Name: John Doe”.
Η γλώσσα C# χρησιμοποιεί τον τελεστή + τόσο για πρόσθεση όσο και για συνένωση αλφαριθμητικών.
Θυμηθείτε: Οι αριθμοί προστίθενται. Τα αλφαριθμητικά συνενώνονται.
Αν προσθέσετε δύο αριθμούς, το αποτέλεσμα θα είναι ένας αριθμός:
using System; class Program { static void Main() { // Δημιουργία και αρχικοποίηση μεταβλητών int x = 5; // Η μεταβλητή x παίρνει την τιμή 5 int y = 3; // Η μεταβλητή y παίρνει την τιμή 3 // Υπολογισμός άθροισματος int sum = x + y; // Η μεταβλητή sum περιέχει το άθροισμα των x και y // Εκτύπωση αποτελέσματος Console.WriteLine("Sum: " + sum); // Εκτύπωση του αποτελέσματος στην οθόνη } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί την πρόσθεση δύο ακεραίων αριθμών και εκτυπώνει το άθροισμά τους στην οθόνη.
Αρχικά, οι μεταβλητές x
και y
αρχικοποιούνται με τις τιμές 5 και 3 αντίστοιχα. Έπειτα, η μεταβλητή sum
υπολογίζει το άθροισμα των μεταβλητών x
και y
, δηλαδή την προσθήκη τους.
Τέλος, με τη χρήση της εντολής Console.WriteLine
, το αποτέλεσμα της πρόσθεσης απεικονίζεται στην οθόνη μέσω του μηνύματος “Sum: ” που ακολουθείται από την τιμή της μεταβλητής sum
.
Συνολικά, ο κώδικας εκτελεί την πρόσθεση των αριθμών 5 και 3 και εμφανίζει το αποτέλεσμα “Sum: 8” στην οθόνη.
Αντίθετα, αν προσθέσετε δύο αλφαριθμητικά, τα αλφαριθμητικά θα συνενωθούν:
using System; class Program { static void Main() { // Δημιουργία μεταβλητών για το όνομα και το επώνυμο string firstName = "John"; string lastName = "Doe"; // Συνένωση του ονόματος και του επωνύμου για το πλήρες όνομα string fullName = firstName + " " + lastName; // Εκτύπωση του πλήρους ονόματος στην οθόνη Console.WriteLine("Full Name: " + fullName); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί τις εξής ενέργειες:
- Δημιουργεί δύο μεταβλητές τύπου string με τα ονόματα “firstName” και “lastName”, και αναθέτει τιμές σε αυτές τις μεταβλητές (“John” και “Doe” αντίστοιχα).
- Δημιουργεί μια τρίτη μεταβλητή τύπου string με το όνομα “fullName”, η οποία περιέχει τη συνένωση των μεταβλητών “firstName” και “lastName” μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας τον τελεστή “+” για τη συνένωση συμβολοσειρών.
- Εκτυπώνει τη φράση “Full Name: ” ακολουθούμενη από την τιμή της μεταβλητής “fullName”, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο WriteLine της κλάσης Console για εμφάνιση του αποτελέσματος στην οθόνη.
Συνολικά, ο κώδικας δημιουργεί ένα πλήρες όνομα συνδυάζοντας την τιμή των μεταβλητών “firstName” και “lastName”, και εμφανίζει το πλήρες όνομα στην οθόνη. Στο παράδειγμα, θα εμφανιστεί η φράση “Full Name: John Doe”.
Εάν προσπαθήσετε να προσθέσετε έναν αριθμό και ένα αλφαριθμητικό χρησιμοποιώντας τον τελεστή +, το αποτέλεσμα θα είναι μια συνένωση του αριθμού και του αλφαριθμητικού:
using System; class Program { static void Main() { // Δημιουργία μεταβλητής ακεραίου με όνομα number και αρχική τιμή 5 int number = 5; // Δημιουργία μεταβλητής συμβολοσειράς με όνομα text και αρχική τιμή "Hello" string text = "Hello"; // Προσθήκη της τιμής της μεταβλητής number στο τέλος της μεταβλητής text // Αφού ο τύπος δεδομένων των μεταβλητών είναι διαφορετικός, η τιμή του number // μετατρέπεται σε συμβολοσειρά πριν πραγματοποιηθεί η πρόσθεση string result = number + text; // Εκτύπωση του αποτελέσματος στην οθόνη Console.WriteLine("Result: " + result); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί τις εξής ενέργειες:
- Ορίζει μια κλάση με όνομα “Program”.
- Μέσα στην κλάση, ορίζεται μια στατική μέθοδος με όνομα “Main”, η οποία είναι η εκκίνηση του προγράμματος.
- Μέσα στη μέθοδο “Main” δημιουργούνται και αρχικοποιούνται δύο μεταβλητές: η μεταβλητή “number” τύπου ακέραιο με τιμή 5 και η μεταβλητή “text” τύπου συμβολοσειράς με τιμή “Hello”.
- Ακολουθεί η προσθήκη της τιμής της μεταβλητής “number” στο τέλος της μεταβλητής “text” με τη χρήση του τελεστή “+”.
- Το αποτέλεσμα αποθηκεύεται στη μεταβλητή “result”, η οποία γίνεται συνένωση των δύο τιμών σε μια συμβολοσειρά.
- Τέλος, το αποτέλεσμα εκτυπώνεται στην οθόνη με τη χρήση της μεθόδου “Console.WriteLine”.
[adinserter block=”3″]
Η διαμόρφωση αλφαριθμητικών (string interpolation) είναι μια επιλογή για τη συνένωση αλφαριθμητικών σε C#. Με τη χρήση της διαμόρφωσης αλφαριθμητικών, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τιμές μεταβλητών σε θέσεις κράτησης (placeholders) μέσα σε ένα αλφαριθμητικό. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τα κενά διαστήματα ανάμεσα στα αλφαριθμητικά κομμάτια, όπως στη συνένωση αλφαριθμητικών.
using System; class Program { static void Main() { // Δήλωση μεταβλητών για το όνομα και το επώνυμο string firstName = "John"; string lastName = "Doe"; // Συνένωση του ονόματος και του επωνύμου για να δημιουργηθεί το πλήρες όνομα string fullName = $"{firstName} {lastName}"; // Εκτύπωση του πλήρους ονόματος στην οθόνη Console.WriteLine($"Full Name: {fullName}"); } }
Ο παραπάνω κώδικας στη γλώσσα C# πραγματοποιεί τις εξής λειτουργίες:
- Δημιουργεί δύο μεταβλητές τύπου string,
firstName
καιlastName
, και αναθέτει τιμές “John” και “Doe” αντίστοιχα. - Χρησιμοποιεί τον τελεστή
$
για τη συνένωση των μεταβλητώνfirstName
καιlastName
με τη χρήση του string interpolation, δημιουργώντας ένα νέο string με την τιμή “John Doe” και αποθηκεύοντας το στη μεταβλητήfullName
. - Χρησιμοποιεί τη μέθοδο
Console.WriteLine()
για να εκτυπώσει το πλήρες όνομα (fullName
) στην οθόνη, χρησιμοποιώντας πάλι το string interpolation για να συνδυάσει το κείμενο “Full Name: ” με την τιμή της μεταβλητήςfullName
.
Συνολικά, ο κώδικας δημιουργεί και εκτυπώνει το πλήρες όνομα “John Doe” στην οθόνη.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση στους χαρακτήρες ενός αλφαριθμητικού στη γλώσσα προγραμματισμού C#, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αριθμό δείκτη τους μέσα σε αγκύλες [].
Για παράδειγμα, αν έχετε το αλφαριθμητικό “Hello”, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον πρώτο χαρακτήρα χρησιμοποιώντας τον αριθμό δείκτη 0, τον δεύτερο χαρακτήρα χρησιμοποιώντας τον αριθμό δείκτη 1, και ούτω καθεξής.
Παράδειγμα κώδικα:
using System; class Program { static void Main() { string str = "Hello"; char firstChar = str[0]; // Αποθήκευση του πρώτου χαρακτήρα της συμβολοσειράς στη μεταβλητή firstChar char secondChar = str[1]; // Αποθήκευση του δεύτερου χαρακτήρα της συμβολοσειράς στη μεταβλητή secondChar Console.WriteLine(firstChar); // Εκτύπωση του πρώτου χαρακτήρα Console.WriteLine(secondChar); // Εκτύπωση του δεύτερου χαρακτήρα } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί τα εξής βήματα:
- Αρχικά, δημιουργείται μια μεταβλητή
str
τύπου string και της ανατίθεται η τιμή “Hello”. - Στη συνέχεια, δημιουργούνται δύο μεταβλητές
firstChar
καιsecondChar
τύπου char. - Με τη γραμμή
char firstChar = str[0];
αποθηκεύεται ο πρώτος χαρακτήρας της συμβολοσειράςstr
στη μεταβλητήfirstChar
. Στην περίπτωση του παραδείγματος, ο πρώτος χαρακτήρας είναι το γράμμα “H”. - Με τη γραμμή
char secondChar = str[1];
αποθηκεύεται ο δεύτερος χαρακτήρας της συμβολοσειράςstr
στη μεταβλητήsecondChar
. Στην περίπτωση του παραδείγματος, ο δεύτερος χαρακτήρας είναι το γράμμα “e”. - Τέλος, με τις γραμμές
Console.WriteLine(firstChar);
καιConsole.WriteLine(secondChar);
εκτυπώνονται στην οθόνη ο πρώτος και ο δεύτερος χαρακτήρας αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδοWriteLine
της κλάσηςConsole
.
Συνολικά, ο κώδικας εκτυπώνει τον πρώτο χαρακτήρα της συμβολοσειράς (“H”) και τον δεύτερο χαρακτήρα (“e”) στην οθόνη.
Μπορείτε επίσης να βρείτε τη θέση ενός συγκεκριμένου χαρακτήρα σε ένα αλφαριθμητικό, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο IndexOf():
using System; class Program { static void Main() { // Δημιουργία μιας μεταβλητής τύπου string και αρχικοποίησή της με την τιμή "Hello" string myString = "Hello"; // Δημιουργία μιας μεταβλητής τύπου char και αρχικοποίησή της με τον χαρακτήρα 'o' char character = 'o'; // Χρήση της μεθόδου IndexOf() για να βρούμε τη θέση του χαρακτήρα 'o' στο string int index = myString.IndexOf(character); // Εκτύπωση της θέσης του χαρακτήρα 'o' Console.WriteLine("Index of 'o': " + index); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# εκτελεί τις ακόλουθες ενέργειες:
- Δημιουργείται μια μεταβλητή
myString
τύπου string και αρχικοποιείται με την τιμή “Hello”. - Δημιουργείται μια μεταβλητή
character
τύπου char και αρχικοποιείται με τον χαρακτήρα ‘o’. - Χρησιμοποιείται η μέθοδος
IndexOf()
για να βρεθεί η θέση του χαρακτήραcharacter
στο stringmyString
. - Η επιστρεφόμενη τιμή της μεθόδου
IndexOf()
αποθηκεύεται στη μεταβλητήindex
. - Εκτυπώνεται στην οθόνη το μήνυμα “Index of ‘o’: ” ακολουθούμενο από την τιμή της μεταβλητής
index
.
Συνολικά, ο κώδικας αναζητά τη θέση του χαρακτήρα ‘o’ στο string “Hello” και την εκτυπώνει στην οθόνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θέση που επιστρέφεται είναι 4, αφού η αρίθμηση των θέσεων στο string ξεκινά από το 0.
[adinserter block=”4″]
Μια άλλη χρήσιμη μέθοδος είναι η Substring(), η οποία εξάγει τους χαρακτήρες από ένα αλφαριθμητικό, ξεκινώντας από την καθορισμένη θέση χαρακτήρα/δείκτη και επιστρέφει ένα νέο αλφαριθμητικό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά μαζί με την IndexOf() για να ανακτήσετε τη συγκεκριμένη θέση του χαρακτήρα:
using System; class Program { static void Main() { string myString = "Hello, World!"; char character = 'W'; // Βρίσκουμε τη θέση του χαρακτήρα στο string int index = myString.IndexOf(character); // Παίρνουμε το υποσύμβολο του string από τη θέση index και μετά string substring = myString.Substring(index); // Εκτύπωση του υποσυμβόλου Console.WriteLine("Substring: " + substring); } }
Ο παραπάνω κώδικας σε C# πραγματοποιεί τις ακόλουθες ενέργειες:
- Ορίζει μια μεταβλητή με το όνομα
myString
και την αρχική τιμή “Hello, World!”. - Δημιουργεί μια μεταβλητή με το όνομα
character
και την τιμή ‘W’. - Χρησιμοποιεί τη μέθοδο
IndexOf()
για να βρει τη θέση του χαρακτήραcharacter
στοmyString
και αποθηκεύει το αποτέλεσμα στη μεταβλητήindex
. - Χρησιμοποιεί τη μέθοδο
Substring()
για να πάρει το υποσύμβολο τουmyString
από τη θέσηindex
και μετά και αποθηκεύει το αποτέλεσμα στη μεταβλητήsubstring
. - Εκτυπώνει το υποσύμβολο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο
Console.WriteLine()
.
Συνολικά, ο κώδικας βρίσκει τη θέση του χαρακτήρα ‘W’ στο string “Hello, World!” και στη συνέχεια εκτυπώνει το υποσύμβολο του string που ξεκινά από αυτήν τη θέση και συνεχίζει μέχρι το τέλος του. Στο παράδειγμα αυτό, το υποσύμβολο που εκτυπώνεται είναι “World!”.
Επειδή τα αλφαριθμητικά πρέπει να γράφονται μέσα σε εισαγωγικά, η γλώσσα C# θα παρεξηγήσει αυτό το αλφαριθμητικό και θα δημιουργήσει ένα σφάλμα:
string txt = "We are the so-called "Vikings" from the north.";
Η λύση για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιήσετε το χαρακτήρα απόδρασης με ανάποδη κάθετο (“/”) για να δηλώσετε ότι τα εισαγωγικά δεν αποτελούν το τέλος του αλφαριθμητικού:
string txt = "We are the so-called \"Vikings\" from the north.";
Χρησιμοποιούμε τον χαρακτήρα απόδρασης με ανάποδη κάθετο (\
) πριν τα εισαγωγικά ("Vikings"
) για να υποδείξουμε ότι αυτά τα εισαγωγικά δεν θα ερμηνευτούν ως το τέλος του αλφαριθμητικού, αλλά ως μέρος του αλφαριθμητικού.
Ο χαρακτήρας απόδρασης με ανάποδη κάθετο () μετατρέπει ειδικούς χαρακτήρες σε χαρακτήρες αλφαριθμητικού:
Ας το δούμε σε μορφή πίνακα:
Escape character | Result | Description |
---|---|---|
\’ | ‘ | Μονό εισαγωγικό |
\” | “ | Διπλό εισαγωγικό |
\ | \ | Ανάποδη κάθετο |
Όταν χρησιμοποιείτε τον χαρακτήρα απόδρασης με ανάποδη κάθετο μπροστά από έναν ειδικό χαρακτήρα, όπως το μονό εισαγωγικό (‘), το διπλό εισαγωγικό (“), ή τον ανάποδο κάθετο (), αυτοί οι χαρακτήρες θα ερμηνευτούν ως μέρος του αλφαριθμητικού και όχι ως ειδικοί χαρακτήρες.
Η ακολουθία \"
εισάγει ένα διπλό εισαγωγικό σε ένα αλφαριθμητικό:
string myString = "She said, \"Hello!\""; Console.WriteLine(myString);
Στο παραπάνω παράδειγμα, χρησιμοποιούμε την ακολουθία \"
μέσα στο αλφαριθμητικό για να εισαγάγουμε ένα διπλό εισαγωγικό ως μέρος του αλφαριθμητικού. Το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι: She said, "Hello!"
.
[adinserter block=”5″]
Η ακολουθία \'
εισάγει ένα μονό εισαγωγικό σε ένα αλφαριθμητικό:
string myString = "He said, \'Hello!\'"; Console.WriteLine(myString);
Στο παραπάνω παράδειγμα, χρησιμοποιούμε την ακολουθία \'
μέσα στο αλφαριθμητικό για να εισαγάγουμε ένα μονό εισαγωγικό ως μέρος του αλφαριθμητικού. Το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι: He said, 'Hello!'
.
Η ακολουθία \\
εισάγει έναν μονό ανάποδο κάθετο σε ένα αλφαριθμητικό:
string myString = "Path: C:\\Programs\\Folder"; Console.WriteLine(myString);
Στο παραπάνω παράδειγμα, χρησιμοποιούμε την ακολουθία \\
μέσα στο αλφαριθμητικό για να εισαγάγουμε ένα μονό ανάποδο κάθετο ως μέρος του αλφαριθμητικού. Αυτό είναι χρήσιμο όταν θέλουμε να απεικονίσουμε έναν ανάποδο κάθετο χωρίς να ερμηνευτεί ως χαρακτήρας απόδοσης. Το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι: Path: C:\Programs\Folder
.
Άλλοι χρήσιμοι χαρακτήρες απόδοσης στη γλώσσα C# είναι οι εξής:
Ας το δούμε σε μορφή πίνακα:
Κώδικας | Αποτέλεσμα |
---|---|
\n | Νέα γραμμή |
\t | Tab |
\b | Πίσω κάθετος |
Ας δούμε παραδείγματα χρήσης τους:
string myString = "Line 1\nLine 2"; Console.WriteLine(myString);
Στο παραπάνω παράδειγμα, χρησιμοποιούμε τον χαρακτήρα απόδοσης \n
για να δημιουργήσουμε μια νέα γραμμή μεταξύ των λέξεων “Line 1” και “Line 2”. Το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι:
Line 1 Line 2
string myString = "Tab\tSeparated"; Console.WriteLine(myString);
Στο παραπάνω παράδειγμα, χρησιμοποιούμε τον χαρακτήρα απόδοσης \t
για να δημιουργήσουμε ένα διάστημα καρτέλας (tab) μεταξύ των λέξεων “Tab” και “Separated”. Το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι:
Tab Separated
string myString = "Hello\bWorld"; Console.WriteLine(myString);
Στο παραπάνω παράδειγμα, χρησιμοποιούμε τον χαρακτήρα απόδοσης \b
για να δημιουργήσουμε μια πίσω κάθετο (backspace) ανάμεσα στις λέξεις “Hello” και “World”. Το αποτέλεσμα που θα εκτυπωθεί θα είναι:
HellWorld