1.2 Συγγραφή κώδικα στην γλώσσα C#

Για να ξεκινήσετε με την C#, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα περιβάλλον ανάπτυξης (IDE).

Ένα IDE (Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης) χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και τη μεταγλώττιση του κώδικα.

Στον οδηγό μας, θα χρησιμοποιήσουμε το Visual Studio Community, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από τη διεύθυνση https://visualstudio.microsoft.com/vs/community/.

Οι εφαρμογές που γράφονται σε C# χρησιμοποιούν το .NET Framework, επομένως είναι λογικό να χρησιμοποιήσετε το Visual Studio, καθώς το πρόγραμμα, το πλαίσιο (framework) και η γλώσσα προγραμματισμού είναι όλα δημιουργία της Microsoft.

Μόλις έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει το Visual Studio Installer, επιλέξτε το πακέτο εργασίας (.NET Workload) και κάντε κλικ στο κουμπί Τροποποίηση/Εγκατάσταση (Modify/Install):

 1. Ανοίξτε το Visual Studio Installer που μόλις εγκαταστήσατε. Θα το βρείτε στο μενού “Αρχική” του Windows ή μπορείτε να το αναζητήσετε στον πίνακα αναζήτησης.
 2. Στο Visual Studio Installer, επιλέξτε το πακέτο εργασίας “.NET” από τη λίστα των επιλογών.
 3. Κάντε κλικ στο κουμπί “Τροποποίηση/Εγκατάσταση” (Modify/Install).
 4. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση του πακέτου εργασίας “.NET”.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, θα έχετε το περιβάλλον ανάπτυξης Visual Studio Community και το απαραίτητο πακέτο εργασίας “.NET” για να ξεκινήσετε να προγραμματίζετε σε C#.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κάντε κλικ στο κουμπί “Εκκίνηση” (Launch) για να ξεκινήσετε με το Visual Studio.

Στο παράθυρο εκκίνησης, επιλέξτε την επιλογή “Δημιουργία νέου έργου” (Create a new project):

 1. Στο παράθυρο εκκίνησης, θα δείτε διάφορες επιλογές έργων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή αναζήτησης για να βρείτε συγκεκριμένους τύπους έργων.
 2. Επιλέξτε τον τύπο έργου που θέλετε να δημιουργήσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε “Εφαρμογή Κονσόλας” (Console Application) για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα κονσόλας σε C#.
 3. Ορίστε ένα όνομα για το έργο σας και καθορίστε την τοποθεσία αποθήκευσης του.
 4. Κάντε κλικ στο κουμπί “Δημιουργία” (Create) για να δημιουργήσετε το νέο έργο.

Το Visual Studio θα δημιουργήσει ένα νέο έργο με τις απαραίτητες αρχεία κώδικα και σας θα σας παρουσιάσει τον αρχικό κώδικα για να ξεκινήσετε να προγραμματίζετε σε C#.

Ο κώδικας θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

using System;

namespace MyConsoleApp
{
  class Program
  {
    static void Main(string[] args)
    {
      Console.WriteLine("Hello, world!");
    }
  }
}

Αυτός είναι ο αρχικός κώδικας μιας εφαρμογής κονσόλας σε C#. Ο κώδικας περιλαμβάνει τη δήλωση ενός namespace (MyConsoleApp), τη δήλωση μιας κλάσης (Program) και την υλοποίηση της στατικής μεθόδου Main, που αποτελεί την είσοδο του προγράμματος. Εδώ, απλώς εκτυπώνουμε το μήνυμα “Hello, world!” στην κονσόλα.

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να ξεκινήσετε με την C#. Μπορείτε να τροποποιήσετε τον κώδικα και να προσθέσετε περισσότερη λειτουργικότητα στην εφαρμογή σας ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Μην ανησυχείτε αν δεν καταλαβαίνετε τον παραπάνω κώδικα – θα τον αναλύσουμε λεπτομερώς σε μετέπειτα κεφάλαια. Προς το παρόν, επικεντρωθείτε στο πώς να εκτελέσετε τον κώδικα.

Εκτελέστε το πρόγραμμα πατώντας το πλήκτρο F5 στο πληκτρολόγιο σας (ή κάνοντας κλικ στο “Αποσφαλμάτηση” -> “Έναρξη αποσφαλμάτησης”). Αυτό θα μεταγλωττίσει και θα εκτελέσει τον κώδικά σας. Το αποτέλεσμα θα μοιάζει κάπως έτσι:

Hello, world!

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προγράμματος. Εδώ, απλώς εκτυπώνουμε το μήνυμα “Hello, world!” στην κονσόλα. Αν όλα πήγαν καλά, θα δείτε αυτό το μήνυμα να εμφανίζεται στην έξοδο της εφαρμογής σας.

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για να ξεκινήσετε με τον κώδικα C#. Μπορείτε να εξερευνήσετε περισσότερες δυνατότητες και να δοκιμάσετε διάφορες εντολές και λειτουργίες καθώς συνεχίζετε την εκμάθηση της γλώσσας C#.

21 Αυγούστου, 2023
top
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Εντοπίστηκε αποκλεισμός διαφημίσεων!!! - Ads Blocker Detected!!!

Διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιείτε επεκτάσεις για τον αποκλεισμό διαφημίσεων. Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας αυτό το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων.

error: Content is protected !!
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων