Για να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα προγραμματισμού C, χρειάζεστε δύο πράγματα:

 1. Έναν κειμενογράφο, όπως το Notepad, όπου μπορείτε να γράψετε τον κώδικά σας στη γλώσσα C.
 2. Έναν μεταγλωττιστή, όπως το GCC (GNU Compiler Collection), που μετατρέπει τον κώδικα C σε μια μορφή που μπορεί να εκτελεστεί από τον υπολογιστή.

Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι κειμενογράφοι και μεταγλωττιστές που μπορείτε να επιλέξετε. Σε αυτό το εγχειρίδιο, θα χρησιμοποιήσουμε ένα Περιβάλλον Ανάπτυξης Εφαρμογών (IDE) για τη C.

Ένα Περιβάλλον Ανάπτυξης Εφαρμογών (IDE) χρησιμοποιείται για την επεξεργασία και μεταγλώττιση του κώδικα. Δημοφιλή παραδείγματα IDE περιλαμβάνουν το Code::Blocks, το Eclipse και το Visual Studio. Αυτά τα IDE είναι δωρεάν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και αποσφαλμάτωση του κώδικα C.

Σημείωση: Υπάρχουν επίσης Περιβάλλοντα Ανάπτυξης Εφαρμογών που βασίζονται στο web, αλλά η λειτουργικότητά τους είναι περιορισμένη.

Στο εγχειρίδιο μας, θα χρησιμοποιήσουμε το Code::Blocks, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα καλό εργαλείο για αρχάριους.

Για να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Code::Blocks, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.codeblocks.org/. Από εκεί, μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο mingw-setup.exe, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τον κειμενογράφο όσο και τον μεταγλωττιστή που θα χρειαστείτε.

Για να δημιουργήσουμε το πρώτο μας αρχείο σε γλώσσα C, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Ανοίξτε το πρόγραμμα Codeblocks.
 2. Πηγαίνετε στο μενού “Αρχείο” και επιλέξτε “Νέο” και μετά “Κενό Αρχείο”.
 3. Στο νέο αρχείο που εμφανίζεται, γράψτε τον παρακάτω κώδικα στη γλώσσα C:
#include <stdio.h>

int main() {
  printf("Hello, World!\n");
  return 0;
}
 1. Αποθηκεύστε το αρχείο ως “myfirstprogram.c”. Πηγαίνετε στο μενού “Αρχείο” και επιλέξτε “Αποθήκευση ως”, και στη συνέχεια εισαγάγετε το όνομα του αρχείου ως “myfirstprogram.c”.

Με αυτόν τον τρόπο έχετε δημιουργήσει το πρώτο σας αρχείο σε γλώσσα C με το όνομα “myfirstprogram.c”. Ο κώδικας εμφανίζει το μήνυμα “Hello, World!” στην οθόνη όταν εκτελείται.

Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο Μενού Build > Build and Run για να εκτελέσετε το πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα θα μοιάζει κάπως έτσι:

Hello World!
Process returned 0 (0x0)  execution time : 0.001 s
Press ENTER to continue.

Αυτό που βλέπετε είναι το αποτέλεσμα της εκτέλεσης του κώδικα. Εμφανίζεται το κείμενο “Hello World!” στην οθόνη, και στη συνέχεια εμφανίζονται πληροφορίες για το χρόνο εκτέλεσης και το αντίστοιχο καταχωρημένο στην μνήμη του υπολογιστή. Πατήστε ENTER για να συνεχίσετε.

16 Ιουνίου, 2023
top
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Εντοπίστηκε αποκλεισμός διαφημίσεων!!! - Ads Blocker Detected!!!

Διαπιστώσαμε ότι χρησιμοποιείτε επεκτάσεις για τον αποκλεισμό διαφημίσεων. Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας αυτό το πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων.

error: Content is protected !!
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων